De Cortiuda a Gavarra per la Ramoneda

Inici i final: Refugi de Cortiuda
Durada: 4h 30min.
Distància i Desnivell: 33 km. – 990 m +/- .
Dificultat: Baixa-Mitja (segons l’estat de la pista)

Enllaç al track: https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/refugi-de-cortiuda-gavarra-51784793

 

 

La ruta

Sortim des del Refugi de Cortiuda o des del poble vell de Cortiuda i anem a buscar la pista principal que hem agafat per arribar fins aquí. Agafem aquesta pista en direcció Oest i passem pel costat de Cal Bernardí. Continuem recte (camí de Rialb) deixant la masía a mà dreta. Passarem algun trencall a mà esquerra i a mà dreta però continuarem recte per la pista més marcada que va agafant direcció Sud. Al cap de pocs minuts se’ns obre la gran vista cap al serrat de Ramoneda i tot un seguit de valls que desemboquen al riu Rialb. Comença la gran baixada que ens durà fins a la Ramoneda . Durant tota la baixada trobarem la pista en bon estat, però poc abans d’arribar a la Ramoneda, i segons l’època en que hi passem, veurem que les plujes han malmès la pista i que hi podem arribar a trobar sots de més de mig metre de fondària. 

Passarem per Vila-Rúbia, en aquest punt la pista perd pendent i gira lleugerament a la dreta però ràpidament torna a agafar pendent (camí de Vila-Rúbia). Continuem barranc de Ramoneda avall, i en pocs km. el pendent va afluixant i el camí es va allunyant del barranc en direcció Ponent. Quan la pista planeja veurem a la nostra dreta l’ermita de Ramoneda i al cap de pocs metres passarem pel bell mig de l’abandonada masia (40 min.). Deixem enrere la gran masía i al cap de 50m ens desviem al Nord on començarà la forta pujada, seguint el camí de Ramoneda. Guanyant alçada començarem a gaudir de les vistes cap a la vall del Rialb a l’oest amb el Montsec de Rúbies que prova de treure el cap per darrera, a la vegada, passarem per algun viratge on també veurem gairebé tota la baixada des de Cortiuda fins a la Ramoneda. Continuarem amunt una bona estona, la pista creua el barranc de Rella i al cap de molt poc veurem a l’Oest el poble de Gavarra (1h. 30 min.). No ens deixem enganyar, doncs sembla molt proper i encara ens queda un tram de petites pujades i baixades i un rodeig per arribar-hi, tot atravessant la Serra de la Creu. Passarem molt a prop de Cal Rella i deixarem el trencall cap a aquesta masía a la dreta (1h 30 min.). Continuem pujant la pista més marcada (que es converteix en camí de Cal Rella) que ens durà directes cap al Plà d’Isot, parada obligatòria per a refrescar-se a la Font d’Isot i on hi podrem observar les restes del que possiblement hauria sigut un antic convent. 

Gavarra Torrent d'Isot

Molt a prop de Gavarra, la Font d’Isot

La pista pren un gir brusc cap al Sud , i ens mena a la carretera asfaltada d’accés a Gavarra, desd d’aquí en 1 km. arribem al nostre destí. Val a dir que cal parar atenció a les construccións d’aquest nucli del municipi de Coll de Nargó d’uns 20 habitants, doncs aquestes són totes de pedra i teulada de llosa. Una vegada al poble cal veure l’església de Sant Sadurní de Gavarra, d’estil romànic i protegida com a bé  cultural d’interès local, també val la pena acostar-se al mirador que hi ha a l’Oest del poble, des d’on tindrem unes vistes impressionants de la Vall del Rialb. Per a la tornada, només ens caldrà desfer el camí fet fins ara.

L’església de Sant Sadurní de Gavarra